Ακούγοντας τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο | Κώστας Πλιάκος

Δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για την Ουκρανία μέσα στο 2025 τονίζει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Ρούσσος. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια εκεχειρία μεγάλης διάρκειας η οποία θα εδραιώσει τα εδαφικά οφέλη της Ρωσίας, θα φέρει ηρεμία και ειρήνη και στις δυο πλευρές θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά χωρίς να έχει η τελευταία αποδεχθεί, όπως και η διεθνής κοινότητα τη νομιμοποίηση της κατάστασης και της κατάληψης των εδαφών από τη Ρωσία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση σε σχέση με τη διακυβέρνηση Τραμπ. Έχει αλλάξει άρδην η αμερικανική πολιτική για τη Ρωσία και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για συζητήσεις και συμφωνίες.

What is Ακούγοντας τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο | Κώστας Πλιάκος?

Ακούγοντας τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. Έναν πόλεμο που όπως φαίνεται βαίνει προς το τέλος του, αν και δεν συμφωνούν όλοι ως προς αυτό. Τρία χρόνια από την έναρξή του με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία με περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεκρούς, έρχεται συμφωνία με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Μια πρωτοβουλία που μοιάζει περισσότερο με ένα επιχειρηματικό deal του τύπου τί σου δίνω, τί θα μου δώσεις, τι θα πάρω κτλ. Αμερικανοί και Ρώσοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ουκρανοί περιμένουν έξω από την αίθουσα να μάθουν τι θα συμφωνήσουν άλλοι γι αυτούς και οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι καν προσκεκλημένοι.
Ο πόλεμος που τόσο πολύ ερμηνεύθηκε σαν αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας που «ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο» φαίνεται τελικά ότι είναι μια νέα μικρή Γιάλτα, με συμμετοχή μόνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας και με άμεσα ενδιαφερόμενους εκτός της Ουκρανίας και της ΕΕ και της Κίνας.
Σε αυτή τη σειρά podcasts συζητούμε με διεθνολόγους και καθηγητές διεθνών σχέσεων τις εξελίξεις στο Ουκρανικό κάτω από το νέο πρίσμα που δημιουργεί η καταιγιστική πολιτική Τραμπ αλλά χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις αιτίες που κατά τη γνώμη μας γέννησαν αυτή τη σύγκρουση. Τα οικονομικά συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με θύμα την Ουκρανία.

OSZAR »